«Ξεπερνά ίσως ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις μαζικές κινητοποιήσεις ο αγώνας των κρατουμένων για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και δικαιοσύνη, αφού οι δύο στους πέντε κρατούμενους, σχεδόν το 40% των εγκλείστων, ή για την ακρίβεια 4.805 κρατούμενοι-ες πραγματοποιούν πλέον απεργία πείνας εκ των 8.000 που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα με αποχή συσσιτίου. Θυμίζουμε ότι το σύνολο των κρατουμένων στη χώρα μας είναι 12.192 άτομα και οι φυλακές έχουν πληρότητα της τάξης του 148%. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης «βομβαρδίζεται» από επιστολές και επίκαιρες ερωτήσεις που τον θέτουν προ των ευθυνών του για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και αξιώνουν τη λήψη άμεσων μέτρων.»πηγή:Ι.Σωτήρχου Ελευθεροτυπία 18|11|08.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η απεργία πείνας είναι μια μέθοδος μη βίαιας αντίστασης ή πίεσης στην οποία οι συμμετέχοντες εκφράζουν με την πράξη αυτή μια πολιτική διαμαρτυρία,ή στοχεύουν στην ψυχολογική πίεση και στην πρόκληση συναισθημάτων ενοχής σε άλλους,συνήθως με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου,όπως μια πολιτική αλλαγή η αποδοχή των αιτημάτων τους.Οι περισσότεροι απεργοί κατά την διάρκεια της λαμβάνουν μονάχα υγρά και απέχουν από την στερεά τροφή.Μια απεργία πείνας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική σαν τρόπος πίεσης εάν δεν κοινοποιηθεί σαν πράξη και δεν τύχει πρώτα ευρείας συναισθηματικής αποδοχής.Οι απεργίες πείνας μερικές φορές έχουν διακοπεί μέσω βίαιου εξαναγκασμού λήξης τροφής,και άλλες με τον θάνατο του απεργού μετά από μακροχρόνια άρνηση λήψης οποιασδήποτε μορφής τροφή,σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και νερού.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο Robert Gerard Sands,γνωστός ως Bobby Sands(9 Μαρτίου 1954-5 Μαΐου 1981)ήταν εθελοντής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και μέλος του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου,απεβίωσε κατά την διάρκεια απεργίας πείνας στις φυλακές Long Kesh- όπου ήταν φυλακισμένος για κατοχή όπλων-και η οποία διήρκεσε 66 ημέρες.Ηταν ο ηγέτης της απεργίας πείνας το 1981,στην οποία κρατούμενοι του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού προσπάθησαν να επανακτήσουν το καθεστώς Ειδικής Κατηγορίας στις φυλακές,εξελέγη ως μέλος του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ως πολιτικός κρατούμενος.Ο θάνατος του είχε αποτέλεσμα ένα νέο κύμα στρατολόγησης και δράσεις του IRA.Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προσέλκυσαν τεράστιο διεθνές ενδιαφέρων προς τους απεργούς πείνας,και στο Ρεπουμπλικανικό κίνημα,με θετικά όσο και αρνητικά σχόλια.

Στις πρώτες 17 ημέρες της απεργίας πείνας ο Bobby Sands κράτησε ένα μυστικό ημερολόγιο στο οποίο κατέγραψε τις σκέψεις και τις απόψεις του.

Τρίτη,17η ημέρα

Είδα έναν από τους γιατρούς σήμερα το πρωί,ένα ανάγωγο είδος.Με δοκιμάζει.Το βάρος μου ήταν 57.70 κλ.Δεν έχω κανένα παράπονο.

Ένας ανώτερος υπάλληλος ήταν μέσα μαζί μου και είπαμε λίγες κουβέντες.Είπε,»βλέπω διαβάζεις ένα μικρό βιβλίο.Είναι καλό που δεν είναι μεγάλο γιατί δεν θα το τελειώσεις».

Αυτή είναι η ράτσα τους.Αναθεμάτους!.Δεν με νοιάζει Ήταν μεγάλη ημέρα.
Σκεφτόμουν σήμερα για την απεργία πείνας.Οι άνθρωποι λένε πολλά για το σώμα,αλλά δεν το εμπιστεύονται.Θεωρώ ότι υπάρχει ένα είδος πάλης πράγματι.

Αρχικά το σώμα δεν δέχεται την έλλειψη τροφής,και βασανίζεται από τον πειρασμό της τροφής,και από άλλους λόγους που το ροκανίζουν μονίμως.

Το σώμα αντιστέκεται σίγουρα, αλλά στο τέλος της ημέρας τα πάντα επιστρέφουν στην πρωταρχική σημασία,δηλαδή το μυαλό.Το μυαλό είναι το πιο σημαντικό.Στη συνέχεια,όμως, τι σημαίνει αυτή η σωστή αντίληψη και από που προέρχεται.Ίσως από τον πόθο για ελευθερία.Δεν είναι σίγουρο ότι και αυτό από που προέρχεται.

Αν δεν είναι σε θέση να καταστρέψουν την επιθυμία για ελευθερία, δεν θα σε λυγίσουν.Δεν θα με λυγίσουν γιατί η επιθυμία για ελευθερία και η ελευθερία των Ιρλανδών,είναι στην καρδιά μου.Η ημέρα θα ανατείλει,όταν ο λαός της Ιρλανδίας θα έχει την επιθυμία για ελευθερία και θα το δείξει

Θα είναι τότε που θα δούμε την σελήνη να προβάλει.

μετάφραση αποσπασμάτων 17ης ημέρας: Aftoiasis
Published in Skylark Sing your Lonely Song:An Anthology of the Writings of Bobby Sands.Cork:The Mercier Press Limited, 1991.(c)The Bobby Sands Trust,1982
.
Johnny Cash|Ι walk the line |San Quentin Prison.
.