Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βρετανία ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’. Η αστυνομία έκανε λόγο για 2.000 έως 3.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Χάιντ Παρκ, όπου το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιήσει εκεί προσευχή ο Πάπας Βενέδικτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες  ξεπερνούσαν τις 10.000.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια θα κάνουν πορεία μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ όπουβρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία. Την κινητοποίηση οργάνωσαν διάφορες οργανώσεις: προασπιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και του δικαιώματος των γυναικών να χρίζονται ιερείς, αλλά και πολίτες που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος (περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ) της παπικής επίσκεψης.«Είναι σκανδαλώδες, το ποσό που ξοδεύεται για αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά η 62χρονη Αντέλε Μακντόναλντ-Χιούσον, η οποία διαμαρτυρόταν για την απαγόρευση των αντισυλληπτικών από το Βατικανό.
«Η αντίθεση του Πάπα στα προφυλακτικά σκοτώνει» και «Αρχηγός της μεγαλύτερης συμμορίας βιαστών παιδιών» έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ των διαδηλωτών.
«Ο Πάπας ζητά συνέχεια συγγνώμη, όμως αυτό δεν αρκεί» δήλωσε η Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Ντόρις, που κρατούσε μια φωτογραφία της σε ηλικία επτά ετών, την εποχή που την κακοποίησε ένας ιερέας.
Αναφερόμενος στη διαδήλωση, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα και δεν αισθάνεται σοκαρισμένος.
«Το περιμέναμε, ξέραμε ότι υπάρχουν ομάδες που επικρίνουν τον πάπα και το Βατικανό και έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τη διαφωνία τους» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού χαίρεται ιδιαίτερα που συναντά τον Πάπα.

Συνάντηση με θύματα
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ συνάντησε στο Λονδίνο μια ομάδα προσώπων που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη του κλήρου.
«Εξέφρασε βαθιά θλίψη και ντροπή για τα δεινά που υπέστησαν τα θύματα και οι οικογένειές τους» προσθέτει σε ανακοίνωση του το Βατικανό .
«Προσευχήθηκε μαζί τους και τους διαβεβαίωσε ότι η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να εφαρμόζει δραστικά μέτρα για να προστατεύει τους νέους, ότι κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ερευνηθούν οι κατηγορίες, για να συνεργαστεί με τις πολιτικές αρχές και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τα μέλη του κλήρου και τους μοναχούς που  κατηγορούνται για τα ακραία αυτά εγκλήματα» ανέφερε το Βατικανό.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο ποντίφικας ειχε συνάντηση με  πέντε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο ποντίφικας εξέφρασε τη λύπη του για τα σεξουαλικά σκάνδαλα. «Πάνω από όλα επιθυμώ να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου στα αθώα θύματα αυτών των εγκλημάτων, όπως επίσης και την ελπίδα ότι η Χάρη του Χριστού και η θυσία Του θα φέρουν γαλήνη και θα επουλώσουν πληγές» σημείωσε, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, θύματα και συγγενείς των θυμάτων τον κατηγορούν ότι η συγνώμη αυτή είναι  «κενή σημασίας » .    πηγή : Τα Νέα

Advertisements