O… άγνωστος πλούτος αρκετών πολιτικών που αποκάλυψε η δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των 300 της Βουλής προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των ίδιων των βουλευτών που αναρωτιούνται για τη συλλογή ακινήτων στην οποία επιδίδονται ορισμένοι συνάδελφοί τους, αλλά και για τα- τόσο πολλά- «χοντρά» πορτοφόλια που κατοικοεδρεύουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Στο στόχαστρο ωστόσο των περισσοτέρων βρίσκεται ο τρόπος ελέγχου των δηλουμένων στοιχείων, καθώς πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται στον τομέα των εισοδημάτων ως «πένητες» δηλώνουν ότι έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό ακινήτων και υψηλότατες καταθέσεις που, εκ πρώτης τουλάχιστον, δεν δικαιολογούν την απόκτησή τους. Η πλειονότητα άλλωστε των βουλευτών δηλώνουν ως κύριο και σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλειστικό εισόδημα τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ όσοι έχουν εισοδήματα από «άλλες πηγές» και κυρίως από επαγγελματική δραστηριότητα δηλώνουν προκλητικά χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις που συζητήθηκαν ευρύτατα χθες στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους είναι εκείνη της νέας βουλευτού της ΝΔ στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ. Η γνωστή δικηγόρος εμφανίζεται να έχει κατά την τελευταία τριετία ετήσιο εισόδημα που την κατατάσσει κάτω από το… όριο της φτώχειας, αφού για το 2007 δηλώνει εισόδημα 13.378,29 ευρώ, για το 2008 16.292,8 ευρώ και για το 2009 μόλις 12.281,24 ευρώ, την ίδια ώρα που σε άλλη στήλη της δήλωσής της εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 401.906 ευρώ, για την προέλευση των οποίων περιορίζεται να αναφέρει τον ασαφή κωδικό που αντιστοιχεί «σε άλλες περιπτώσεις».

Πολλές συζητήσεις, αλλά για διαφορετικούς λόγους, προκάλεσε επίσης η περίπτωση του επίσης νέου βουλευτή Αργολίδος της ΝΔ κ. Ι. Ανδριανού, ο οποίος εμφανίζεται αφενός κάτοχος πολλών ακινήτων και αφετέρου ότι το 2008 που ήταν ακόμη διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, είχε ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από εκείνο του κ. Κ. Καραμανλή. Ο τελευταίος δήλωσε για το 2008 συνολικό εισόδημα 129.686,17 ευρώ (εκ των οποίων τα 102.204,25 ήταν από τη βουλευτική αποζημίωση), ενώ ο στενός του συνεργάτης είχε εισόδημα 183.633,16 ευρώ που, όπως ο ίδιος έλεγε διαμαρτυρόμενος χθες σε συναδέλφους, «είναι από τη δουλειά μου και από ενοίκια που εισπράττω και τα οποία δήλωσα στην Εφορία και φορολογήθηκα με 45%». Ο κ. Ανδριανός διαμαρτυρόταν και για τη διάσταση που έλαβε το ζήτημα με τα 58 ακίνητα της δήλωσής του, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι μικρότερος, καθώς κάποια αναφέρονται δύο φορές, επειδή τα απέκτησε από κληρονομιά σε δύο διαφορετικές περιόδους. Ο ίδιος, πάντως, δεν αρνείται ότι ορισμένα από αυτά τα ακίνητα τα απέκτησε με αγορά ενόσω υπηρετούσε στο Μαξίμου, όπως δύο αγροτεμάχια στη Νέα Επίδαυρο 13,6 και 40,7 στρεμμάτων.  πηγή:  To Βήμα