«Ο βλάκας γίνεται επικίνδυνος την στιγμή που θα πάψει να πιστεύει ότι είναι έξυπνος».                                                                                                                Aρχαία κινέζικη παροιμία

«Αν και είμαι της γνώμης ότι το περιστατικό του Θεάτρου Τέχνης πρέπει να ξεχαστεί το συντομότερο δυνατόν, μου έκανε εντύπωση όταν κάποιοι φίλοι με πήραν τηλέφωνο για να μου πουν ότι στο site του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκηέχει αρχίσει μια συζήτηση μεταξύ των οπαδών της ομάδας» είπε στο «Βήμα» ο θεατρικός συγγραφέας Σταύρος Τσιώλης αναφερόμενος στο περιστατικό της επίθεσης 30 οπαδών του Ολυμπιακού στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου την ημέρα της πρεμιέρας του θεατρικού έργου του «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ- Μια ιστορία του σταθμού Λαρίσης». «Αυτό που βγαίνει από τη συζήτηση, με πάνω από χίλιες απόψεις, είναι το εξής ερώτημα:Αν ερχόταν στη Θεσσαλονίκη ένα έργο με τον τίτλο “Ταξιδεύοντας με τον Ολυμπιακό”,εμείς θα φερόμασταν διαφορετικά ή μήπως κι εμείς θα περνούσαμε σε πράξεις βίας και μη αποδοχής; Για μένα η ουσία της συζήτησης βρίσκεται στο πόσο μπορούμε πια να υπερβούμε τα όρια και να τσακίσουμε κάθε μορφή επικοινωνίας σαν άνθρωποι». Τα περιστατικά βίαιων εκρήξεων των πολιτών είναι πλέον φαινόμενο καθημερινότητας- από την επίθεση που έγινε στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίαςκ. Κωστή Χατζηδάκη ως τις βίαιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο κίνημα «Δεν Πληρώνω» στους σταθμούς του μετρό και πολίτες που ήθελαν να πληρώσουν το ακριβότερο πλέον εισιτήριο. «Βγαίνει πια στην επιφάνεια μια κρυμμένη οργή που ξεσπά σαν το ηφαίστειο και πετάγεται εκεί που δεν το περιμένεις» είπε ο κ. Τσιώλης. «Αυτή η οργή μπορεί να κάνει κακό σε όλους,γιατί οι ώρες που ζούμε είναι σκληρές».

Το «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» αντανακλά τη βία των καιρών μας στη σκηνή, όμως ο Τσιώλης το εμπνεύστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν πήγε να δει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που είχαν «κατέβει» από τη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. «Τα κορίτσια που εμφανίζονται στο έργο ως ηρωίδες τα είδα στην πραγματικότητα» μας είπε. «Και τα είδα να είναι φοβισμένα·η μικρούλα μάλιστα κάποια στιγμή αναλύθηκε σε λυγμούς. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα δεν έχουν βγει από το μυαλό μου.Αυτός ο φόβος στον οποίο αναφερόμαστε σήμερα υπήρχε από τότε».

Ο κ. Τσιώλης μνημονεύει τον θάνατο ενός οπαδού στη λεωφόρο Λαυρίου όταν συγκρούστηκαν οι σκληροπυρηνικοί δύο ομάδων για έναν αγώνα κοριτσιών στο βόλεϊ. «Είναι ένα ξέσπασμα. Είναι τόση η καταπίεση, η φτώχεια και η μοναξιά των παιδιών, μια ζωή χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα. Σε τι ελπίζουν φέρ΄ ειπείν τα παιδιά που ήρθαν και κατέστρεψαν το θέατρο; Με αυτό που έκαναν μπορεί να γέμισε η ψυχή τους από ικανοποίηση και από δύναμη.Για φαντάσου όλη η Ελλάδα, οι εφημερίδες, οι τηλεοράσεις, οι διανοούμενοι, ο λαός,οι πάντες,ασχολούνται μαζί τους. Και αυτό τούς δίνει υπερηφάνεια.Και θα ΄ρθει μια μέρα που θα τους δώσει ντροπή,όταν θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό που έκαναν ήταν άδικο».
Για τον Σταύρο Τσιώλη τη βασική ευθύνη έχουν «οι διοικήσεις των μεγάλων ομάδων. Είναι σίγουρο ότι δημιούργησαν στρατούς» είπε ο θεατρικός συγγραφέας.«Αναρωτιέμαι γιατί δεν βγήκε ο επίσημος Ολυμπιακός να πει μια κουβέντα.Ολοι κάνουν το κορόιδο. Και ο κ. Μαρινάκης, που είχε πει ότι θα έρθει να δει την παράσταση,ούτε που πάτησε.Κι αν θα ΄ρθει,θα ΄ρθει μόνος του; Εγώ θα ήθελα να τον δω να έρχεται με την κοπέλα του και με κανέναν άλλο. Και να δει το έργο και να μου πει μετά πόσο προσβάλλουμε την ομάδα του. Γιατί αυτός ο στρατός αύριο θα κάνει έγκλημα».πηγή:ΤοΒήμα

Advertisements