Διάγγελμα προς τον λαό της Λιβύης πρόκειται να απευθύνει εντός ολίγου ο Μουάμαρ Καντάφι,όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.Ο Καντάφι αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο για την ανάθεση της εξουσίας σε τοπικές κυβερνήσεις και για την παραχώρηση σε αυτές του ελέγχου των προϋπολογισμών τους,ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Λιβύης.Ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση από τις 15 Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του,αλλά παρουσιάστηκε στην τηλεόραση το πρωί της Τρίτης, για να διαψεύσει τις φήμες περί αποχώρησής του χθες για τη Βενεζουέλα.
Στα χερια των εξεγερμένων Λίβυων βρίσκεται πλέον και η ιστορική – λόγω της μεγάλης μάχης που δόθηκε εκεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – πόλη του Τομπρούκ,κοντά στα σύνορα με την Αιγυπτο,καθώς ολόκληρες μονάδες του στρατού φαίνεται πως δεν υπακούουυν πλέον στις διαταγές του καθεστώτος. Ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού ξηράς δήλωσαν μάλιστα σε απεσταλμένο του Reuters ότι όχι μόνον η πόλη, αλλά και ολόκληρη η ανατολική Λιβύη (όπου ως γνωστόν βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της χώρας) έχει «απελευθερωθεί» και βρίσκεται «υπό τον έλεγχο του λαού και του στρατού του». Τόνισαν επισης ότι τα σύννεφα καπνού που ύψώνονται πάνω από την πόλη προέρχονται από αποθήκες πυρομαχικών που ανατινάχθηκαν από τους πιστούς στον Καντάφι στρατιώτες ωστε να μην πέσουν στα χέρια των επαναστατών. Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι,Σαΐφ αλ – Ισλάμ παραδέχθηκε μεν ότι απογειώθηκαν μεν πολεμικά αεροσκάφη, αλλά όχι γιά να πλήξουν αμάχλους πρόσθεσε πως χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για να βομβαρδίσουν στρατιωτικές βάσεις που περιέχουν όπλα και πυρομαχικά, ωστε να μην ενισχυθούν με αυτά οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Χθες, δύο Λίβυοι πιλότοι προσγείωσαν τα πολεμικά τους αεροσκάφη, τύπου Μιράζ, στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, αρνούμενοι να εκτελέσουν τις εντολές για βομβαρδισμό των διαδηλωτών. Οι δύο πιλότοι, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να ανοίξουν πυρ στον άμαχο πληθυσμό που είχε κατακλύσει τους δρόμους της Τρίπολης.
Λίβυοι πρόσφυγες και Αιγύπτιοι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν άρον άρον την χώρα είπαν σε ξένους δημοσιογράφους ότι ο δρόμος που οδηγεί από την Βεγγάζη στην Αιγυπτο είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και ότι κατά μήκος του εχουν στηθει μπλόκα από οπλισμενους νεαρούς, που κατακλέβουν τους διερχόμενους. Να σημειωθεί πως το αεροδρόμιο της Βεγγάζης έχει τεθεί όριστικά εκτός λειτουργίας καθώς οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης υπέστησαν καταστροφικές ζημιές κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων των προηγούμενων ημερών επεισοδίων.πηγή: Το Βήμα