Η πλατεία όντως γέμισε, ο κόσμος ήταν πολύς, αλλά Ταχρίρ το Σύνταγμα δεν έγινε. Και δεν μπορούσε να γίνει, γιατί απλούστατα η Αθήνα δεν είναι Κάιρο κι ούτε θα γίνει, παρ’ότι ορισμένοι επιμένουν να μεταφέρουν το κλίμα της Βόρειας Αφρικής στην Ελλάδα. Είναι μέγα λάθος ορισμένων ασύνταχτων τμημάτων που κινούνται στα πέραν της επίσημης Αριστεράς όρια και πολύ μεγαλύτερο λάθος του Αλέκου Αλαβάνου να συνδέουν ευθέως τα γεγονότα της Αιγύπτου ή εκείνα της Τύνιδας με την ελληνική περίπτωση και το ελληνικό πρόβλημα. Δεν αναφέρουμε τα γεγονότα της Λιβύης γιατί υποθέτουμε, ότι ούτε εκείνος, ούτε κανείς άλλος επιχειρεί αντίστοιχους παραλληλισμούς.
Οσοι επιχειρούν λοιπόν να συνδέουν το Κάιρο με την Αθήνα στηρίζονται σε ατελείς επεξεργασίες. Είναι η φαντασίωσή τους περισσότερο, παρά οτιδήποτε άλλο που δημιουργεί περιβάλλον συγκρίσεων.
Η ίδια η πραγματικότητα προδίδει τέτοιες φαντασιώσεις.
Η ελληνική κοινωνία είναι δομημένη εντελώς διαφορετικά, η παράσταση σύγχρονης και μοντέρνας ζωής αλλιώτικη, οι προσλαμβάνουσες των Ελλήνων είναι άλλες και οι επιθυμίες τους επίσης αταίριαστες προς εκείνες της Ανατολής ή της Βόρειας Αφρικής. Οπως και η Δημοκρατία παραμένει ισχυρή, διατηρεί την αξία της, είναι αγαθό διακεκριμένο και έχει τον σεβασμό των ανθρώπων.Η έννοια του ειρηνικού και καλού βίου είναι επίσης εμπεδωμένη, η ιδιοκτησία απλωμένη και πολλαπλώς κατανεμημένη, ίσως όσο πουθενά αλλού στον κόσμο, οι πολλές ιδιότητες των Ελλήνων αναστέλουν και αμβλύνουν τις αντιθέσεις, περιπλέκουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων και το κυριότερο εύκολα διαμορφώνουν πεδία αντιδράσεων σε μονοσήμαντες προσεγγίσεις.
Και επιπλέον παρά τα διαδιδόμενα, η μεσαία τάξη παραμένει πολυπληθής και ενεργή, με ρόλο και επιρροή στις υποθέσεις της χώρας, δεν θα παρασυρθεί εύκολα στο ισόγειο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
Και επιπλέον ιστορικά η Νότια Ευρώπη δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ Βόρεια Αφρική.
Μπορεί να επηρεάζεται, δεν δέχεται επιδράσεις, να υφίσταται συνέπειες από τις κρίσεις του βορειαφρικανικού τόξου, αλλά ο ομφάλιος λώρος ήταν και παραμένει ευρωπαικός.
Από την Ευρώπη έρχονται τα γεγονότα εδώ και όχι από την Αφρική. Η Αθήνα λοιπόν δεν είναι Κάιρο και το Σύνταγμα δεν θα γίνει Ταχρίρ. Και όσοι προπαγανδίζουν ευθείες μεταφορές απλώς λαθεύουν. Καλόν είναι να ξαναδούν την ιστορία του τόπου και της κοινωνίας τις επιθυμίες. Οι Ελληνες δεν θέλουν και δεν αντέχουν να ξαναδούν τη χώρα να βυθίζεται σε εμφυλιοπολεμικού τύπου συγκρούσεις.πηγή:Α.Καρακούσης| ToΒήμα