Ενδιαφέρον έχει το πόσο άμεσα έγινε το καθετί στο «Wasted youth».Για παράδειγμα,οι μισοί από αυτούς που παίζουν δεν είναι ηθοποιοί αλλά παιδιά που η ομάδα παραγωγής βρήκε στον δρόμο. Ο πρωταγωνιστής λέγεται Χάρης Μάρκου και οι φίλοι του Αρθούρο Κιβίλιοφ και Τζέισον Ουάστορ.Επίσης δεν γράφτηκε ποτέ σενάριο.Οποιοσδήποτε διάλογος ακούγεται πηγάζει αυθόρμητα από τους ηθοποιούς- τίποτε δεν είναι προκατασκευασμένο, εκτός από ορισμένες σκηνές που απαιτούσαν πρόβες.Οι σκηνοθέτες έδιναν απλώς κάποιες οδηγίες ή έριχναν ιδέες για τη σκηνή που επρόκειτο κάθε φορά να γυριστεί.
Ο Γιαν Βόγκελ γεννήθηκε το 1973 στο Εκουαδόρ και μεγάλωσε στο Αμβούργο της Γερμανίας.Σπούδασε Επιχειρήσεις και Πολιτισμό και από το 1994 δουλεύει στην παραγωγή ταινιών σε διάφορες θέσεις,όπως βοηθός παραγωγής,ηλεκτρολόγος και δεύτερος βοηθός κάμερας.Το 1997 ξεκίνησε μεταπτυχιακές κινηματογραφικές σπουδές στο ΑFΙ στο Λος Αντζελες και από το 1999 δουλεύει ως σκηνοθέτης στη Γερμανία σε διάφορα διαφημιστικά,ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμαντέρ.Το 2003 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Dickes Film Ρroduction στο Βερολίνο μαζί με τη Rene Villar Rios και τον Αλέξανδρο Παπασταύρου.Το «Wasted youth» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.
Κάτι ανάλογο συνέβη όμως και με τους επαγγελματίες: τον Ιερώνυμο Καλετσάνο, τη Μαρία Σκουλά, τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, ο οποίος εμφανίζεται ως ηθοποιός (και είναι καταπληκτικός), τη Μαρίσα Τριανταφυλλίδου και την Τατιάνα Σαββοπούλου. Ο σκηνοθέτης «εκμεταλλεύτηκε» καθετί αληθινό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην ταινία του. Ο γάμος που βλέπουμε σε κάποια σκηνή είναι εκείνος του αδελφού του Παπαδημητρόπου- λου. Και η Μαρίσα Τριανταφυλ- λίδου, η οποία υποδύεται τη μητέρα του Χάρη στο νοσοκομείο, βρισκόταν στην πραγματικότητα στο νοσοκομείο καθώς είχε πάθει ένα ατύχημα σε πρόβες του Εθνικού Θεάτρου και παραλίγο να μείνει παράλυτη.
Ολοι έπαιξαν άβαφοι.Κανένας κομμωτής ή ενδυματολόγος δεν εργάστηκε για το «Wasted youth». Δεν υπήρξε καν φωτισμός, πέραν του φυσικού ή των λαμπών στις σκηνές. «Ημασταν εμείς και μια κάμερα» λέει ο σκηνοθέτης «γιατί αυτό που από την αρχή είπαμε ήταν “ας πάμε απλώς να κάνουμε μια ταινία που θα τελειώνει εκεί”.Και νομίζω ότι ήταν καλύτερα που έγινε έτσι» συνεχίζει «γιατί αν οι ίδιες σκηνές γυρίζονταν στημένες θα χανόταν ένα πολύ μεγάλο μέρος του ρεαλισμού». Τέλος, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος θεωρεί μεγάλη τύχη το ότι οι γονείς των παιδιών που παίζουν στην ταινία ήταν ανοιχτοί σε οτιδήποτε. «Τους υποσχεθήκαμε απλώς ότι θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και κανείς δεν θα πάθει τίποτε».

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο Ιερώνυμος Καλετσάνος είναι ο άλλος πρωταγωνιστής του «Wasted youth»,ένας σαραντάρης που ζει με την οικογένειά του σε μια περιοχή η οποία δεν κατονομάζεται
Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Ρότερνταμ μπροστά σε 1.500 άτομα. Η εμπειρία αυτή έχει μείνει αξέχαστη για τον Παπαδημητρόπουλο.Ωστόσο το μετά ήταν που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση.«Ενώ φοβόμασταν ότι το θέμα του “Wasted youth” είναι πολύ εθνικό,οι περισσότεροι από τους ξένους θεατές της ταινίας το είδαν τελείως universal αναγνωρίζοντας τους χαρακτήρες της ταινίας»είπε ο σκηνοθέτης.«Ιδιαίτερα οι νέοι ενθουσιάστηκαν πολύ και έδειξαν ότι νιώθουν πολύ σωστά την κατάσταση που ζούμε στην Ελλάδα.Τους ενδιέφεραν πράγματα όπως πόσο κοντά στο πραγματικό γεγονός βρίσκεται η ιστορία μαςαλλά ρωτούσαν και για την κρίση με πάρα πολύ ενδιαφέρον-ιδίως οι άνθρωποι με πολιτική σκέψη οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι το θέμα της κρίσης δεν είναι μόνο δικό μας αλλά και δικό τους».
Η εντοπιότητα του θέματος είχε αρχικώς ανησυχήσει τον σκηνοθέτη διότι, όπως λέει,«η Αθήνα έχει μέρη που δεν τα συναντάς εύκολα αλλούπέρα από πόλεις όπως το Τελ Αβίβή στην Κύπρο. Στενοί δρόμοι,πολυκατοικίες με ανθρώπους που κάθονται στα μπαλκόνια,σοκάκια.Αυτή την αίσθηση της γειτονιάς και της μικροαστίλας…Η ταινία μιλάει για ανθρώπους της διπλανής πόρταςπου,όμως,όπως τελικά αποδείχθηκε,θα μπορούσαν να είναι της διπλανής χώρας».

Η μεγάλη νύχτα του Αλέξη
Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος σκοτώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια από σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα- ο ίδιος και ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης περιπολούσαν στην περιοχή.Τη δολοφονία του Αλέξη ακολούθησαν για πολλές ημέρες εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.
Τον Οκτώβριο του 2010 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας καταδίκασε τον Επ.Κορκονέα σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της δολοφονίας με άμεσο δόλο,ενώ του επέβαλε επιπλέον ποινή φυλάκισης 15 μηνών για οπλοχρησία.Ποινή δεκαετούς κάθειρξης επιβλήθηκε στον συγκατηγορούμενό του Β. Σαραλιώτη για απλή συνέργεια στη δολοφονία.Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους δύο αστυνομικούς.

Η ταινία των Αργύρη Παπαδημητρό- πουλουΓιαν Βογκλ «Wasted youth» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 17 Μαρτίου σε διανομή Νutopia.