ανδονισ

Ο καλός, ο κακός…. και άσχημος. Αυτό το παιχνίδι παίχτηκε στο Βερολίνο. Στη μια όχθη η Μέρκελ να απευθύνεται στον Α. Σαμαρά με το καρώτο μπροστά στο κίνδυνο γενικευμένη πολιτικής αστάθειας στο μαλακό υπογάστριο της ευρωζώνης και λίγη ώρα μετά ο Β. Σόιμπλε να βγάζει το μαστίγιο της διαρκούς λιτότητας για την αποπληρωμή ενός χρέους που αντί να συρρικνώνεται φουσκώνει.

Το ρίσκο μιας ασταθούς κυβέρνησης που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ δημιουργεί ρίγη στην Γερμανίδα Καγκελάριο. Μετά την διάλυση της τρικομματικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και την ακόμα πιο αδύναμη πλειοψηφία της κουτσής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η γερμανική πλευρά επιδιώκει να στείλει ένα επικοινωνιακό μήνυμα στήριξης μέσω της Μέρκελ, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει σφιχτά τα γκέμια της διαρκούς λιτότητας μέσω του Σόιμπλε.

Ενδεικτική είναι η στάση της Άνγκελα Μέρκελ η οποία στη συνάντηση με το Σαμαρά σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις με την τρόικα όταν αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας τη στήριξη της στην επικείμενη ελληνική προεδρία.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά, όμως μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Ομως, λίγη ώρα μετά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ελλάδα η ίδια συνταγή λιτότητας και σκληρών μεταρρυθμίσεων τονίζοντας ότι “πρέπει να εκλάβουμε (τις επιτυχίες) ως επιβεβαίωση του ότι και η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι για αυτό τον λόγο πρέπει και αξίζει να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο”…|  πηγή: Enet.gr