Τον Φράνκο μου

Πάνω απο 500 εκατομμύρια θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο πολίτες με βάση εισοδηματικά κριτήρια και στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα.
«Οι μακρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα ή προσπαθούσαν να τα ματαιώσουν», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βάση της συμφωνίας που επετεύχθη η κυβέρνηση προχωράει στη διανομή μέρους του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος. Ειδικότερα:

1. Διανομή ποσού άνω των 500 εκ. ευρώ άμεσα σε φτωχούς και ένστολους.

2. Ειδική μέριμνα για άστεγους με τη διάθεση 20 εκ. ευρώ στις υπηρεσίες στέγασης, εστίασης κλπ. «Σε λίγες ημέρες θα μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα για τους άστεγους» είπε ο κ. Σαμαράς.

3. Απο 1η Ιουλίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε εργοδότες και εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ, Σαμαρά απο περίπου 44% που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές στο εργατικό κόστος, μειώνονται σε περίπου 40% και ειδικότερα για κάθε 100 ευρώ που πληρώνουν οι εργοδότες, πλέον θα πληρώνουν 89 ευρώ και για κάθε 100 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι πλέον θα πληρώνουν 94 ευρώ. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες, ενώ θα αυξηθούν οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα «κοστίσει» 350 εκ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν απο το πρωτογενές πλεόνασμα.

4. Το 2014 θα διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιπλέον ποσό ύψους ενός δις ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των αποπληρωμών να ανέλθει στα 2,8 δις ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 συνολικά εκτιμάται σε 2,9 δις ευρώ περίπου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ταυτόχρονα προχωρούν πολλές, σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και υποστήριξε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα έπρεπε να έχουν γίνει και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. «Θα γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία. Μία νέα Ελλάδα…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα καθώς οι θυσίες αποδεικνύεται ότι αποδίδουν.

Μάλιστα, ο κ, Σαμαράς κατέληξε λέγοντας: «Τα φτερά μας, λένε, τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας. Βγαίνουν όμως απο την ψυχή μας και θα σηκώσουμε και πάλι ψηλά την Ελλάδα…» |πηγή: Η Καθημερινή

Advertisements